vlooien

Uiterlijk
De meest voorkomende vlo is de kaattenvlo. De kattenvlo komt ook voor op honden en mensen. Ze zijn te herkennen aan het zijdelings afgeplatte lichaam en ze zijn lichtgeel tot zwart van kleur. De katten vlo is vleugelloos en heeft goed ontwikkelde springpoten.
Ontwikeling
De vlo voedt zicht met het bloed van honden en/of katten. Na elke bloedmaaltijd legt de vlo gemiddeld 3 tot 10 eitjes. De eieren worden meestal niet gelegd op de gastheer (kat of hond), maar ergens op de grond. De vlo legt de eitje niet op een vaste plaats maar laat ze gewoon vallen. Dit is dan ook de reden dat eitjes van de vlo meestal in de slaapplek van de kat of hond liggen. Het ei stadium van de vlo varieert tussen enkele dagen tot enkele weken, dit is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur, duurt het 4 tot 6 weken voor het de vlo van ei tot volwassen dier is gegroeid. Wanneer de juiste “ontwikkel” temperatuur niet bereikt wordt kan de vlo (in het popstadium) in een lange rust kan verkeren.
Bij extreme vlooien overlast kan het voor komen dat ook mensen worden gebeten door de katten vlo, dit is voornamelijk het geval als men lang niet in huis is geweest bv. Door een vakantie. Echter is het zo dat de vlo niet op mensenbloed kan leven en het dus bij één proefbeet zal blijven.
