spitsmuis

Spitsmuis wit van Gent ongediertebestrijding

Uiterlijk

In tegenstelling tot wat je zou verwachting is de spitsmuis geen knaagdier. Zijn gebit en spitse snuit zijn gemaakt voor het eten van insecten. Zijn neus en snorharen zorgen ervoor dat hij overal de weg vindt. Spitsmuizen zijn te herkennen aan hun smalle schedel die spits toeloopt. Kenmerkend is de vacht, deze is sterk glanzend en heeft korte haartjes meestal bruinachtig of grijs van kleur, zijn buik is meestal iets lichter van kleur. De behaarde staart is de helft tot 2/3 van zijn lichaamslengte. De spitsmuis heeft erg kleine ogen, daarin tegen heeft hij wel een uitstekend gehoor en reuk vermogen. De spitsmuis zoekt zijn weg dan ook vaak enkel door gebruik te maken van zijn reuk- en tastorgaan.
Spitsmuis 2 van gent ongediertebestrijding

Ontwikeling

Spitsmuizen worden gemiddeld 2 tot 3 jaar oud. Ze planten zich voort in de periode maart tot oktober. De wijfjes werpen gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar. De draagtijd is 28 tot 33 dagen en er worden 4 tot 6 jongen geboren.
Spitsmuizen zijn erg vlugge en beweegbare muizen. Ze leven voornamelijk ’s nachts en brengen een zacht piepend, fluitend of tjilpend geluid voort. Ze eten vooral insecten als wormen, slakken, spinnen en larven, maar ook plantaardig materiaal. Onder de boomwortels graven ze holen, maar ze gebruiken ook wel holen van andere muizen of mollengangen. Het liefst leven ze in ruig terrein zoals; kreupelhout, struikgewas, bosranden en tuinen, maar ook in de bebouwde kom kan je ze tegenkomen. De uitwerpselen zijn 0,4 tot 1 cm lang en 0,3 tot 0,4 cm dik, vaak in klonten aaneen geklit. Ze worden nog wel eens verward met de keutels van de bruine rat. Je kan dit onderscheid maken door de keutels tussen je vingers ie wrijven, vallen ze als zand uit elkaar dan betreft het de keutels van de spitsmuis. Keutels zijn bijna altijd vastgeplakt, onregelmatig van vorm en zijn donkerbruin tot zwart van kleur. Vaak zijn er nog glinsterende insectenresten in te herkennen. Ze eten per dag hun eigen gewicht aan voedsel op.

Schade / overlast

Spitsmuizen kunnen erg stinken en ze vervuilen met hun urine en uitwerpselen. Boven het plafond zijn ze vaak te horen door piepgeluiden en kreten. Tevens kunnen bepaalde ziektes met zich meedragen.

Voorkomen

De spitsmuis is een beschermde diersoort waardoor een chemische bestrijding niet mogelijk is. Je kan ze alleen weren door alle openingen in buitenmuren muisdicht te maken, verkleinen tot maximaal 0,5 cm (vooral stootvoegen en ventilatieopeningen). Zorg er ook voor dat kieren onder deuren niet te groot zijn, maximaal 0,5 cm (afdichten met een strip).