oosterse kakkerlak

oosterse kakkerlak wit van gent ongediertebestrijding

Uiterlijk

De oosterse kakkerlak, ook wel de bakkerstor genoemd, is blauw / zwart van kleuren zijn exclusief de antenne 21 tot 28 mm lang. De vrouwtjes hebben zeer kleine vleugels, terwijl de vleugels van de mannetjes ¾ of meer van het achterlijf bedekken. Ondanks de vleugels kan de oosterse kakkerlakken niet vliegen. De nymf zijn ongevleugeld en hebben dezelfde kleur echter wel veel donkerder. Het ei pakket van de oosterse kakkerlak bevat gemiddeld zo’n 16 eitjes.

Schade

De schade door Oosterse kakkerlakken in woningen kan aanzienlijk zijn. De kakkerlakken laten in ieder geval overal waar ze zitten hun uitwerpselen achter. Hierdoor bevuilen ze niet alleen voedsel komen er diverse bacteriën vrij, o.a. salmonella. Ze zijn dus echte ziekte verspreiders. Daarnaast kunnen de kakkerlakken bij grote aantallen ze een onaangename geur verspreiden uit de rugklier.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de Oosterse kakkerlak kenmerkt zich door een onvolledige gedaanteverwisseling; ei, nimf en imago (volwassen exemplaar).
Het leven van een Oosterse kakkerlak duurt gemiddeld 2 maanden bij een temperatuur van ca. 300C tot 9 maanden bij ca. 200C. De vrouwtjes zetten gemiddeld 5 tot 20 ei pakketjes af (gemiddeld 8 stuks). Uit deze ei pakketjes komen weer ca. 16 kleine kakkerlakken. Oosterse kakkerlakken hebben een uitwendig skelet, dit houdt in dat ze dus niet verder kunnen groeien. De ontwikkeling van ei tot imago (volwassen exemplaar) duurt bij 250C gemiddeld 12 a 17 maanden, de temperatuur bepaalt de ontwikkel snelheid.
De oosterse kakkerlak is lichtschuw, een alleseten maar heeft een voorkeur voor zoet en zetmeel. Bij gebrek aan voedsel eten ze ook papier en leer. Oosterse kakkerlakken kunnen wel 2 tot 4 weken leven zonder voedsel. Een optimale temperatuur voor oosterse kakkerlakken is doorgaans ca. 250C, 15 uur bij -40C is doorgaans fataal. Oosterse kakkerlakken bevinden zich vooral op vochtige, donkere plaatsen in keukens, kruipruimtes/kelder en voornamelijk bij waterleidingen, aquaria, badkamers enz.

Bestrijding

Bestrijding van de Oosterse kakkerlak bestaat uit diverse stappen. Allereerst is hygiëne een belangrijke voorwaarde. Wanneer u ervoor zorgt dat uw huis netjes, schoon en opgeruimd blijft, verklein je de kans op de aanwezigheid van kakkerlakken zoals de oosterse kakkerlak. Tevens is het belangrijk zoveel mogelijk voedselbronnen weg te laten of te bewaren in koele magazijnen/koelkasten. Verder is het dichten van naden en kieren een goede manier van preventie tegen kakkerlakken maar ook andere soorten ongedierte. Tot slot is het belangrijk om voortplantingsbronnen te saneren.
Oosterse kakkerlak 2 van gent ongediertebestrijding