mollen

Uiterlijk
De totale lengte van de mol is gemiddeld 12 tot 16 cm en ze hebben een korte staart, 25 mm tot 40 mm en ze wegen gemiddeld 30 tot 60 gram. Mollen hebben je in veel kleurvariaties; wit, licht bruin tot goudkleurig maar meestal zijn ze zwart. De haren van de pels vertonen geen groeirichting, ze zijn dus glad. Ze zijn glad ten behoeve van de verplaatsing van de mol door zijn gangenstelsel. Mollen hebben tastharen welke zich bevinden op de punt van de staart en aan de buitenrand van de graafpoten. Ze hebben brede poten met lange, brede nagels en de handpalmen zijn naar buiten gericht.
Leefwijze
De mol leeft solitair in zijn eigen gangenstelsel en dult ook geen andere mollen in zijn gangenstelsel. De oppervlakkige gangen graaft een mol met een snelheid van 10 tot 20 meter per uur. Dit gebeurt bij voorkeur in losse, humusrijke grond waarin ook veel wormen zitten en waar de grondwaterstand niet te hoog is. Mollen kunnen behalve goed graven, ook goed zwemmen en klimmen. Ze leven van wormen en insectenlarven die in hun gang terechtkomen. De mol kan zich achterwaarts door de gang verplaatsen en de jongen mol verplaatst zich bovengronds.
Ontwikkeling
Het voortplantingsseizoen van de mol loopt van maart tot juli en ze hebben een draagtijd van gemiddeld 3 weke. Per worp worden er meestal 2 tot 6 jongen geboren. Na een periode van 6 tot 7 weken gaan de jonge mollen zelfstandig op zoek naar voedsel en na 9 weken worden ze verdreven door de moeder uit haar gangenstelsel. Gemiddeld overleeft 40% van de jonge het eerste levensjaar niet. De maximale levensduur van de mol is 3 jaar.
Schade / overlast
Mollen zijn enorme graafmachines die complete gangenstelsels onder de grond graven waardoor ze schade veroorzaken aan het gazon en de bestrating. Het jachtterrein van een mol kan zich uitbreiden tot 500 meter rondom het nest. Veel mensen zien alleen de schade van molshopen die het gazon of de bestrating ontsieren.
Bestrijding
Er zijn diverse methoden om een mol te vangen. Meestal gebeurt door het plaatsen van mollenklemmen. U dient de bestaande molshopen plat te maken, de mol komt dan namelijk terug om nieuwe gangen en bulten te maken. Zo kan je achterhalen waar de mol zit in de tuin. Vervolgens zet je twee tot drie klemmen uit in dit gebied. De molenbestrijding is ook mogelijk d.m.v. mollentabletten. Hier is echter wel een speciale licentie voor nodig
