Mieren

Mier wit van Gent ongediertebestrijding

Mieren komen bijna overal voor; in huis, in de tuin, op straat, in het bos. In de winter hebben we er geen last van, maar zodra het buiten warmer wordt komen de mieren weer tot leven. En dan niet alleen in de tuin, want als we ze maar even de gelegenheid geven, dan zijn mieren ook zo in huis (ze komen af op alle zoetigheid die de mens rond laat slingeren). 

Het begint meestal met het waarnemen van een enkele mier, dit lijkt onschuldig. Maar als die ene mier de weg naar de voorraadkast heeft gevonden duurt het niet lang meer of er kunnen hele hordes mieren volgen. Omdat mieren harde werkers zijn en ook niet snel opgeven, is het moeilijk om ze te bestrijden.

De mier

Mieren zijn een groep van kolonievormende insecten die behoren tot de vliesvleugeligen. Door hun grote aanpassingsvermogen behoort de mier tot de meest voorkomende soort insect op aarde. Bijna overal ter wereld leeft de mier, alleen niet op de poolgebieden. Ze hebben een enorm aanpassingsvermogen en een sterke overlevingsdrang.
 De meeste soorten zijn zwart of bruin, maar ook gele, rode, groene, zilvergrijze en goudkleurige soorten komen voor. Het lichaam is in drieën gedeeld. Ze hebben 3 paar poten. Mieren hebben, net als de meeste andere insecten, voelsprieten op hun kop, die hun voornaamste zintuig vormen, en waarmee ze kunnen ruiken en voelen. De meeste mierensoorten hebben tevens ogen, deze zijn echter slecht ontwikkelt.
Er zijn ook vliegende mieren. Dit zijn de koninginnen en de mannetjesmieren. Zij hebben vleugels waarmee ze de zogenaamde ‘bruidsvlucht’ uitvoeren, eind juni begin juli. Na het paren sterven de mannetjes. De koninginnen zoeken dan vliegend de nestplaatsen om een nieuwe kolonie op te richten, dit kan dan ook in hoog gelegen plantenbakken.

Mierennesten

Veel mierensoorten bouwen hun nest in de bodem of in holle bomen, andere soorten spinnen bladeren aan elkaar om een nest te maken, en weer andere leven in spleten tussen rotsen. Vooral in een zachte ondergrond kunnen ze enorme gangenstelsels van hun nesten maken. Hiermee kan de tuin en het terras als het ware worden ondermijnd, er verschijnen kleine zandhoopjes en tegels kunnen zelfs verzakken.
 Een mierenkolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen, werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen. De grootste groep binnen de kolonie vormen de werksters, die onderling de werktaken verdelen. Er zijn onder andere verkenners, voedselverzamelaars, nest-onderhouders, kinderverzorgsters en soldaten. Wanneer het nest groot genoeg is, wordt een lichting van de opgroeiende larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnetjes en vindt uiteindelijk de bruidsvlucht plaats.

Schadelijk?

Hoewel mieren hele ‘schone’ dieren lijken, dragen ze wel degelijk bacteriën met zich mee. Voedsel waar mieren op hebben gezeten, is dus niet meer geschikt voor consumptie. Als mieren zich in grote aantallen in huis bevinden, is dit dus niet goed voor de hygiëne. Daarom kunnen we er beter voor zorgen dat we mieren buitenshuis kunnen houden. Buiten kunnen ze voornamelijk tot overlast zijn omdat ze in grote getalen voorkomen. In de tuinen ontstaan er tussen de tegels hoopjes zand en tegels kunnen verzakken. Echter zijn mieren ook erg nuttig. Ze eten andere “schadelijke” insecten en dode insecten, het is maar net wat ze tegen komen. Tevens kunnen ze resten van (grote) doden dieren opeten (opruimen).

Voorkomen?

Omdat mieren moeilijk te bestrijden zijn, is het beter om te voorkomen dat ze in huis of andere ongewenste plekken komen. Daarom moeten we ook goed preventief te werk gaan. Zorg dat etensresten goed zijn opgeruimd, afgedekt en ingepakt. Laat geen kruimels op tafels en werkbladen achter. Veeg het terras regelmatig en zorg dat er voldoende zand in de kieren blijft. Maak kieren in en rond ramen, deuren en kozijnen dicht met kit of tochtstrip. 
Zoetigheid vormt een enorme aantrekkingskracht op mieren. Zorg dat mieren hier dus niet bij kunnen komen!

Bestrijden

Verschillende soorten mieren zijn goed te bestrijden. Dit kunt u zelf doen met het mierenpoeder dat u koopt bij het tuincentrum. Is dit niet voldoende dan kan VAN GENT ONGEDIERTEBESTRIJDING u vaak goed helpen. Echter is niet elke mierenplaag makkelijk te bestrijden! 
In 2013 werd onder een stoep in Wageningen een grote kolonie aangetroffen van het mediterraan draaigatje. Bij de ontdekking besloeg de kolonie reeds een lengte van ongeveer 65 meter. Deze kolonie is tot op heden uitgegroeid tot ruim 120 meter. Drukke straten van werksters lopen over de gehele lengte van de ene naar de andere nestopening.
 Het mediterraan draaigatje vertoont alle kenmerken van invasieve mieren. Deze mieren zijn unikoloniaal, meerdere kolonies leven in vrede met elkaar, en er is geen agressie tussen werksters die van verschillende koninginnen afstammen. Daarom kunnen de nesten gigantisch groot worden. Deze mieren zijn bovendien vaak bestand tegen verstoring en kunnen daardoor dicht bij de mens leven, hetgeen, samen met de talrijkheid van koninginnen, zorgt voor een hoge kans op verslepingen naar andere gebieden. Daar het nest te groot is en de kans bestaat dat je delen van een nest mist bij een (chemische) bestrijding is het nest tot op de dag van vandaag nog steeds niet goed bestreden.

Soorten mieren

Er zijn heel veel verschillende soorten mieren, zo rond de 12.000. In Nederland zijn de meest voorkomende mieren:
   – Bosmier;
   – Tuinmier;
   – Gewone steekmier.
Echter komen er nog veel meer soorten voor, rond de 184 soorten zijn in het wild aangetroffen. Hieronder enkele voorbeelden.
   – Argentijnse mier;
   – Faraomier;
   – Medetirraan draaigatje;
   – Zwarte zaadmier;
   – Reuzenmier;
   – Dwergschubmier;
   – Vuurmier.  
Daar er zo veel soorten mieren zijn is het bijna onmogelijk om visueel vast te stellen met welk dier u te maken heeft. De soort kan alleen goed gedetermineerd worden door een expert.