huismuis

Uiterlijk
De huismuis heeft aan 5 gram voedsel per dag al voldoende. Dat is dan ook de reden dat zij zich niet makkelijk laten vangen. Chips restanten kunnen er bijvoorbeeld al voor zorgen dat het aangeboden lokaas voor wegvangen genegeerd wordt.
De rug van de huismuis is lichtbruin tot donkergrijs en de buik is iets lichter van kleur. Ze hebben een slanke bouw met een spitse kop en grote oren. De staart is dun en net zo lang of langer dan het lichaam. Een volwassen huismuis bereikt een lengte van 7 tot 10 cm en heeft een gewicht van ongeveer 15 tot 30 gram.
U herkent overlast van de huismuis aan de uitwerpselen die 0,3 tot 0,8 cm lang en 0,1 tot 0,3 cm dik (denk hierbij aan hagelslag) zijn en ze zijn vrij spits van vorm.
Ontwikkeling
Huismuizen komen overal voor. In grote gebouwen zitten ze vaak boven de plafonds. Ze zijn voornamelijk ’s avonds en ‘s nachts actief en zijn zeer schuw. Het zijn alles eters, maar bij voorkeur graan, (peul)vruchten en noten.
De uitwerpselen lijkt op hagelslag. Per dag eten ze 3 tot 5 gram voedsel, daarom is de bestrijding zo moeilijk! De draagtijd van de huismuis is ongeveer 3 weken en een gemiddeld nest bestaat uit 5 tot 6 jongen. In een jaar kunnen zij tot maximaal 6 tot 10 maal bevallen.
De huismuis wordt maximaal 2,5 jaar. Echter doordat zij veel vijanden hebben worden ze zelden ouder dan 1,5 jaar.
Schade / overlast
Huismuizen kunnen voor veel schade en overlast zorgen:
– Knaagschade;
– Aan de weringsmiddelen;
– Elektra kabels;
– Verschillende soorten (levensmiddel)verpakkingen;
– Urine en uitwerpselen
Ook eten zij van de voedsel voorraad en kunnen verschillende ziektes overbrengen.
Voorkomen
De meest effectieve manier om van de overlast van de huismuis af te komen is treffen van weringsmiddelen. Openingen vanaf 0,5 cm dichtmaken, eventueel door een fijnmazig rooster. Er zijn verschillende speciale weringsmiddelen voor muizen:
– Bijenbekjes: worden in stootvoegen geplaatst om te voorkomen dat
muizen in de spouwmuur komen;
– Verschillende soorten strips: voor onder deuren of openingen met een
kier. Dit voorkomt dat muizen onder kieren door kruipen;
– Verschillende roosters; om “beluchtingsgaten” met een opening groter
dan 0,5 cm te verkleinen;
– Verschillende soorten “zachte” kit: knaagt een muis niet doorheen;
– Staalwol: knaagt een muis niet doorheen;
Wilt u meer informatie over knaagdierwering of het bestrijden van de bruine rat, neem dan vandaag nog contact met ons op.