duitse kakkerlak

Duitse kakkerlak wit van gent ongediertebestrijding

Uiterlijk

De Duitse kakkerlak is de meest voorkomende kakkerlakken soort in Nederland. Een volwassen Duitse kakkerlak is te herkennen aan zijn strogele licht bruine kleur en de 2 zwarte lengtestrepen op zijn borstschild. De Duitse kakkerlak is ongeveer 10 tot 15 mm lang exclusief de antennen. De mannetjeszijn iets slanker en het achterlijf is niet geheel bedekt door vleugels.

Schade / overlast

De Duitse kakkerlak kan voor behoorlijk wat schade en overlast zorgen. Bij grote aantallen kunnen ze een onaangename geur verspreiden uit de rugklier. Daarnaast kunnen zij voedsel besmetten met o.a. bacteriën (o.a. salmonella)

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de Duitse kakkerlak kenmerkt zich door een onvolledige gedaanteverwisseling; ei, nimf en imago (volwassen exemplaar). Het ei pakket van de kakkerlak bevat gemiddeld 30 eitjes en het duurt gemiddeld 2 tot 5 weken voor dat de eitjes uitkomen, afhankelijk van de temperatuur. De Nimf (de jongen) hebben dezelfde kleur maar zijn iets donkerder, maar ongevleugeld. Tijdens de groei vervellen de Nimfen 5 tot 7 maal. Na dat de eitjes zijn uitgekomen, duur tot het 1 jaar (afhankelijk van de temperatuur) tot dat de kakkerlak volgroeid is. 
De maximale leeftijd van de Duitse kakkerlak, imago, is 6 maanden. Om in leven te blijven eten ze bijna alles (zijn zelfs kannibalistisch). Ze kunnen 10 – 40 dagen leven zonder voedsel. De kakkerlak is erg licht schuw. Ze leven bij voorkeur dan ook op donkere, warme (25 tot 30 graden) en vochtige plaatsen, hierbij kunt u denken aan restaurantkeukens, fabriekshallen, bakkerijen en in huis achter/onder de koelkast, modem, ketel enz.

Bestrijding

De Duitse kakkerlak houdt zich voornamelijk schuil op warme plekken in kieren en spleten. De beste manier om te voorkomen dat kakkerlakken zich verder voortplanten is dan ook om naden en kieren dicht te maken. Daarnaast is het hygiënisch werken van groot belang, omdat ze op alle soorten voedsel kunnen overleven.
Omdat de kakkerlak zich relatief snel voortplant, is het zaak de overlast zo snel mogelijk aan te pakken. Bestrijding van kakkerlakken zal worden gedaan d.m.v. een lok gel. Deze zal door onze medewerker op schuilplaatsen gezet worden waar ze zich schuil houden.
De kakkerlak is één van de meest succesvolle dieren ter wereld en loopt al ongeveer 350 miljoen jaar op aarde rond. Ze houden van hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad. Het zijn nachtdieren die licht schuwen. Overdag overleven ze in kieren en spleten en 's nachts gaan ze op zoek naar voedsel. Er zijn een 3500 verschillende soorten gekend, maar slechts een klein percentage daarvan wordt geklasseerd als ongedierte. In Nederland zijn er twee soorten kakkerlakken die regelmatig opduiken in onze omgeving; de Duitse Kakkerlak en de Oosterse kakkerlak. Er zijn echter meerdere soorten die voor kunnen komen: • Amerikaanse kakkerlak; • Australische kakkerlak; • Bruinbandkakkerlak; • Surinaamse kakkerlak. De kakkerlak is goed te onderscheiden van andere kruipende insecten door hun afgeplat lijf, lange antennen en hun lange, stekelige poten. De meeste kakkerlakken hebben twee paar leerachtig verharde vleugels die in rusttoestand, elkaar overlappend over het achterlijf worden gedragen. Bij kevers ligt het achterste paar, vliesachtige vleugels beschermd onder de zeer sterk verharde voorvleugels of dekschilden. Deze twee dekschilden van de kever overlappen elkaar nooit, maar liggen mooi tegen elkaar in het midden van het achterlijf. Een kakkerlak beschikt ook niet over springpoten zoals krekels of sprinkhanen.