Bijen

Bij wit van Gent ongediertebestrijding

LET OP! Bijen zijn beschermd en mogen niet chemisch bestreden worden. Een imker haalt deze vaak gratis bij u op

Uiterlijk

In tegenstelling tot wespen hebben bijen een harig lichaam, met bruingelige en zwarte strepen en zijn breder gebouwd. De totale lengte van een volwassen bij is ongeveer 1-2 cm. Het lichaam bestaat uit drie delen; de kop, de borst en het achterlijf. Ze hebben zes poten, 2 paar vleugels en vijf ogen. De honingbij ruikt met haar voelsprieten, die zitten boven op haar kop.

Je hebt 3 verschillende bijen: de koningin, de dar (mannetje) en de werkster. Alleen de vrouwtjes hebben een angel waar ze mee kunnen ze mee steken. De koningin is groter dan de werkster en heeft een lang achterlijf. Ook de dar is groter dan de werkster. Hij heeft ook grotere ogen om snel de koningin te kunnen zoeken. De dar heeft geen angel.

Schade / overlast

Wanneer een bij zich bedreigd voelt, kan deze gaan steken. De angel van een bij heeft weerhaken en blijft altijd in de huid van de mens achter, dit in tegenstelling tot wespen en hoornaars die hun angel kunnen terugtrekken.
Na een steek blijft de angel inclusief de gifklier achter, welke door contracties gif blijft inspuiten. Een bijensteek kan zeer vervelende gevolgen hebben voor mensen met een allergie; waarschuw in dergelijke gevallen direct een arts. Na een steek overlijd de honingbij.

Voorkomen bijen overlast

Door het grote nut van de honingbij wordt het afgeraden ze te bestrijden. Het is dan ook strafbaar om ze chemisch te bestrijden! Een zwerm kan op een ongelukkige plaats gaan zitten (op schoorstenen, op bomen in buurt van kinderen, ed.), wat als hinderlijk ervaren kan worden. Waarschuw bij het aantreffen van een zwerm een imker (eventueel kunnen wij u met een imker in contact brengen), deze kan de zwerm verwijderen.

Bestrijden

Bijen zijn een beschermde diersoort. Het is dan ook verboden om bijen te bestrijden. De enige manier om van de bijen af te komen is om de koningin te verplaatsen naar een nieuwe locatie. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met een imker. Als de bijen niet voor grote overlast zorgen kunt u de bijen laten zitten. Naar verloop van tijd verlaten zij de locatie vanzelf.

Ontwikkeling

Bijen ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dit wil zeggen dat de ontwikkeling 4 stadia kent: ei–larve–pop–adult. Het gehele volk, met uitzondering van de mannetjes, overwintert in een korf of kast. Tegen de herfst, als er geen bevruchtingen van de koninginnen meer plaatsvinden, worden de mannetjes door de werksters gedood of uit de kast gejaagd, waarna ze aan een hongerdood zullen sterven. 
Binnen een bijenvolk heerst een strikte taakverdeling. De mannetjes en de koningin zorgen voor de voortplanting. De werksters zorgen voor het verzamelen van voedsel, het verzorgen van het broed, de koningin en de darren, het onderhoud van het nest en, in voorkomende gevallen, de verdediging van het nest. Binnen een volk is er altijd één koningin, veel werksters en afhankelijk van de tijd van het jaar de hoeveelheid darren. Als zich nieuwe, jonge koninginnen in een nest hebben ontwikkeld, verzameld de oude koningin ongeveer de helft van het volk en zwermt uit. Uiteindelijk zal ze op een nieuwe plek een nieuwe kolonie stichten.
Het voedsel van de honingbij bestaat uit stuifmeel en nectar van bloemen, waarmee ook de larven gevoerd worden.
Bij van Gent ongediertebestrijding