Bedwantsen

Bedwants wit van Gent ongediertebestrijding

Uiterlijk

De bedwants is een klein beestje, gemiddelde lengte 4,5 tot 9 mm. Het lijf van de bedwants is sterk afgeplat ovaalvormig en heeft een roodbruine kleur. Na een bloedmaaltijd zijn ze donkerrood van kleur.

Gevaar

Na een beet van een bedwants is er kans op huidirritatie dat via het speeksel van de zuigsnuit wordt overgebracht. Op de plaats van de beet kan een zwelling ontstaan. Als u vaker gestoken wordt, kan het zelfs zo zijn dat u zich onwel kan gaan voelen. Daarnaast bestaat de kans dat de bedwants tevens ziektekiemen verspreidt.

Schade / overlast

De bedwants komt vooral voor in slaapvertrekken, voornamelijk van hotels. De bedwants heeft per 8 dagen één bloedmaaltijd van een mens nodig, het bloedzuigen duurt gemiddeld 5 tot 10 minuten. Je kan de beet van een bedwants herkennen daar de verschillende beten meestal op een rij zitten.
De larve van de bedwants heeft voor iedere vervelling ook een bloedmaaltijd nodig. Na de bloedmaaltijd keren de bedwantsen terug naar hun schuilplaats, vaak in naden en kieren van het bed (ook in de naden van matrassen). Een beet van een bedwants, na een bloedmaaltijd, veroorzaakt huidirritatie via het speeksel van de zuigsnuit. Men kan zich onwel gaan voelen wanneer men vaker wordt gestoken.

Ontwikkeling

Een bedwants legt gedurende zijn gehele leven gemiddeld 200 eitjes als de temperatuur rond de 180C tot 200C is. Is de temperatuur iets hoger, rond de 250C, dan kan dit zelfs oplopen tot wel 500 eitjes en bij een temperatuur onder de 15 graden staat de ontwikkeling stil.

De gemiddelde ontwikkeling van eitje tot volwassen bedwants duurt bij een temperatuur van 180C tot 200C gemiddeld 2 maanden. Bij deze temperaturen heeft de bedwants een levensduur van 3/4 jaar tot 1,5 jaar. 

De eitjes van de bedwants zijn ongeveer 1mm lang en worden vaak tegen de wand vastgeplakt.

Voorkomen

Belangrijk is dan ook dat u de bedwants buiten de deur houdt. Dit doet u door goederen zo min mogelijk te verslepen, zodat de bedwantsen zich kunnen verspreiden via de bagage, bij transport van meubels en/of verpakkingsmateriaal. Daarnaast is het van belang dat u nooit goederen verplaatst uit een besmette ruimte, voordat deze ruimte goed behandeld is.

Bestrijden

Wanneer u al overlast van de bedwants heeft, en u wilt hier iets aan laten doen, zal u een professionele ongediertebestrijder moeten inschakelen. Dit omdat voor de bestrijding van bedwants een middel nodig is dat niet gebruikt mag worden door u als particulier.